TIETOKONEAPUA

Smishing, eli tekstiviestikalastelu

Smishing eli tietojenkalastelu tekstiviesteillä

Smishing tulee englannin kielen sanoista sms (short message service, tekstiviesti) ja phishing, joka tarkoittaa tietojenkalastelua.

Tekstiviestihuijauksissa yritetään saada käyttäjä syöttämään tietonsa ja varsinkin maksukortin numero huijareiden omille verkkosivuille.

Käyttäjä ei välttämättä osaa varoa tekstiviestitse tulevaa huijausta niin kuin sähköpostissa, missä roskapostia on tullut jo pitkään ja niitä on opittu itse suodattamaan.

Tekstiviestihuijaus voi olla hyvin vakuuttava ja aidon oloinen, ja linkkiä voi tulla napauttaneeksi epähuomiossa.

Huijausviesteille yhteistä on se, että niissä pyydetään antamaan maksukortin tiedot usein pientä nimellistä veloitusta varten.

Yleisimpiä aiheita ovat:

1. Olet voittanut arvonnassa.
2. Pakettisi on matkalla.

Viestissä usein sanotaan, että paketti toimitetaan vasta kun pieni korvaus on maksettu.

 

Paras suojautumiskeino tekstiviestikalasteluun on se että pysähdyt miettimään hetkeksi oletko osallistunut arvontaan tai oletko tilannut mitään?.

 

Jos olet epävarma viestin suhteen, pyri tarkistamaan viestin aitous.

 

Jos epäilet, onko saamasi viesti siinä mainitun yrityksen lähettämä, tarkista asia suoraan yritykseltä.

 

Yritykset yleensä varoittavat jo omilla verkkosivuillaan käynnissä olevista hyökkäyskampanjoista, joissa käytetään tietojenkalastelutekstiviestejä tai -sähköpostiviestejä.

 

Älä tarkista yrityksen tietoja viestiin liitetyn linkin kautta vaan hae yrityksen tiedot itse. Avaa viestin linkki vain, kun olet varma viestin aitoudesta.